۱۰نوشیدنی بر پایه قهوه اسپرسو

قهوه مالاته، قهوه اسپرسو ، کاپوچینو – بیشمار اسم، نام و اصطلاح جدید و متفاوت از قهوه وجود دارد که برای خودشان یک زبان مستقل تشکیل داده‌اند. برای همین است که در این مطلب به معرفی۱۰ نوع مختلف و پرطرفدار نوشیدنی بر پایه اسپرسو و طرز تهیه آن‌ها پرداخته‌ایم. با قهوه ما همراه باشید تا بعد از خواندن این مطلب تا هنگام مطالعه منوی کافه‌ها اطلاعات بیشتری داشته باشید و هم با آگاهی بیشتری نوشیدنی دلخواهتان را سفارش دهید.

نوشیدنی‌های بر پایه قهوه اسپرسو قهوه‌هایی هستند که با دستگاه کاپوچینو یا (اسپرسو ساز) تهیه می‌شوند که سه عنصر تشکیل دهنده رایج آن‌ها اسپرسو، شیر بخار دیده و فوم شیر است. تفاوت اصلی این نوشیدنی‌های قهوه‌ای به میزان و نسبتی از اسپرسو، شیر بخار دیده و فوم شیری است که در آن نوشیدنی وجود دارد. بعضی از قهوه‌ها هستند که برای تهیه آن‌ها موارد دیگری به جز این سه ماده اولیه لازم است، مانند تاپینگ شکلات روی فوم شیر در کاپوچینو. ولی ذاتا تمام نوشیدنی‌های بر پایه قهوه در این سه عنصر اصلی مشترک هستند.

۱-قهوه اسپرسو (short black)

قهوه اسپرسو

قهوه اسپرسو پایه و اساس و مهمترین بخش از تمام نوشیدنی‌های بر پایه اسپرسو است. اسپرسو خیلی مهم‌تر از این حرف‌ها است و پدر مادی و معنوی دنیای جدید قهوه است. یک فنجان اسپرسو از موارد زیر تشکیل شده است:

۲- دبل اسپرسو (Doppio)

دبل اسپرسو

نوع دیگری از قهوه با نام دوپیو (Doppio) وجود دارد که به کار بردن‌ اش در مملکت ما چندان مصطلح نیست و تنها افراد روشنفکرنمایی که می‌خواهند ادای اروپایی‌ها را دربیاورند، از این کلمه استفاده می‌کنند. می‌خواهید معنی دوپیو را بدانید؟ خیلی ساده‌ است، ایتالیایی‌ها به اسپرسوی دوبل می‌گویند دوپیو! نوع دیگری هم داریم که از اسپرسوی دوبل هم بیشتر است و لانگو (Lungo) نام دارد.

یک قهوه اسپرسو دوبل، دو شات اسپرسو در یک فنجان قهوه است. پس یک دبل اسپرسو تشکیل شده از:

  • ۲ اونس یا ۶۰ میلی لیتر از نوشیدنی اسپرسو

۳- ماکیاتو

ماکیاتو

نوع دیگری وجود دارد که در ترکیبات با لاته مشترک است؛ اما مقدار شیری که در آن ریخته می‌شود از لاته کمتر است و به آن ماکیاتو (Macchiato) گفته می‌شود. ماکیاتو در ایتالیایی به معنای Marked انگلیسی است که می‌توان آن‌را نشان‌شده یا علامت‌گذاری‌شده یا لکه‌دار شده معنی کرد. در واقع همان‌گونه از اعتقاد ایتالیایی‌ها برمی‌آید، ماکیاتو همان اسپرسویی است که تنها با شیر روی آن علامت‌گذاری شده است.

ریشه‌ی این نام‌گذاری هم در نوع خود جالب است. باریستا(اصطلاحات پر کاربرد قهوه)های ایتالیایی نمی‌توانستند به پیش‌خدمت‌ها بفهمانند که کدام اسپرسو، اسپرسوی خالص است و در کدام‌ یکی شیر ریخته شده است. این اتفاق باعث می‌شد پیش‌خدمت‌ها گاهی سفارش مشتری‌ها را اشتباهی تحویل دهند. به همین دلیل باریستاها تصمیم گرفتند اسپرسوهایی که شیر در آن‌ها ترکیب شده را با یک لکه شیر روی اسپرسو مشخص کنند تا تشخیص دادن‌شان برای پیش‌خدمت‌‌ها امکان‌پذیر باشد؛ نام اسپرسوی لکه‌دار از همین‌جا نشات گرفته است.

اگر می‌خواهید اسپرسو را با همان طعم هوش از سر پران تجربه کرده و تنها بخش کمی از طعم تلخی اسپرسو را با یک بخش شیرین جایگزین کنید، باید یک ماکیاتو سفارش دهید.

  • یک شات اسپرسو در یک فنجان شیشه‌ای یا فنجان مخصوص اسپرسو
  • یک توده کوچک از شیر بخار دیده و فوم که روی اسپرسو قرار می‌گیرد

کلید داشتن بهترین ماکیاتو قانون سه لایه بودن آن است. این سه لایه بودن یعنی شما ماکیاتویی با سه رنگ مختلف می‌خواهید. لایه پائینی تیره باشد که نشان دهنده اسپرسو است، لایه میانی ترکیبی از اسپرسو و شیر بخار دیده و لایه رویی فوم شیر خواهد بود. در تصویر بالا ماکیاتوی اصل را مشاهده می کنید.

۴-ریسترتو Risteretto

ریسترتو

 کلمه‌ای با نام ریستریتو (Ristretto) در بین ایتالیایی‌ها رایج است که حاصل قاطی‌کردن دو کلمه‌ی Espresso و Restrict (به معنای محدود کردن و محدود شدن) است. این نوع، باز همان اسپرسو است که در حجم کمتری سرو می‌شود.

هرچند شات‌های اسپرسو کوچک هستند و معده‌ی ما ایرانی‌ها به ورود چنین میزانی از قهوه کوچک‌ترین اعتنایی نمی‌کند، شات ریستریتو از شات اسپرسو هم کوچک‌تر است! یعنی ریستریتو دقیقا همان اسپرسویی است که تقریبا با نصف حجم اسپرسو سرو می‌شود. پس از نظر حجم، ابتدا ریستریتو قرار می‌گیرد، سپس اسپرسوی عادی و در انتها دوپیو (اسپرسوی دوبل)

ریسترتو یک شات اسپرسو است که برای تهیه آن از همان میزان قهوه و نصف میزان آب لازم برای اسپرسو استفاده شده است. نتیجه نهایی قهوه غلیظ تر و تیره‌تر خواهد بود.

۵- آمریکانو (Long Black)

آمریکانو

 قهوه‌ی آمریکانو (Americano) از ترکیب آب داغ با اسپرسوی آماده شده به دست می‌آید. برای ساخت قهوه‌ی آمریکانو، آب داغ را با اسپرسو ترکیب می‌کنند تا از غلظت اسپرسو کم شود.

  • یک شات اسپرسو را روی آن بریزید
  • ۲/۳ ماگ خود را با آب داغ پر کنید

البته مهم است که آب جوش روی اسپرسو ریخته شود؛ چرا که اگر این ترتیب جابجا شود و اسپرسو را به لیوان آب داغ اضافه کنیم، اسم ترکیب به دست آمده دیگر قهوه‌ی آمریکانو نیست و باید آن‌را لانگ بلک (Long Black) نامید! نامی که در استرالیا و نیوزیلند به این معجون شفابخش اطلاق می‌شود.

جالب است بدانید که زمان به وجود آمدن قهوه‌ی آمریکانو را به دوره‌ی جنگ جهانی دوم نسبت می‌دهند. گویا در آن زمان، آمریکایی‌ها وارد اروپا می‌شوند و چون نمی‌توانند طعم اسپرسو و غلظت آن‌ را تحمل کنند، جلوی چشمان بهت‌زده‌ی ایتالیایی‌ها اسپرسو را با آب داغ ترکیب می‌کنند تا همان قهوه‌ی تلخ و سیاهی که در وطن خودشان می‌خورده‌اند را به دست بیاورند. بعدها، این ترکیب به نام قهوه‌ی آمریکانو معروف می‌شود!

۶-کافه لاته

کافه لاته

نوع لاته (Latte) که ما ایرانی‌ها آن را با نام کافه لاته (Coffee Latte) می‌شناسیم، باز همان اسپرسو است که این‌بار به جای آب داغ، شیر داغ در آن ریخته می‌شود. کلمه‌ی لاته در زبان ایتالیایی هم‌معنی شیرِ خوردنیِ خودمان است و به همین دلیل، گاهی به کافه‌ لاته، شیرقهوه (با ایجاد وقفه در تلفظ شیر و قهوه) هم می‌گویند.

شیر داغی که در این نوشیدنی ریخته می‌شود را می‌توان به صورت جداگانه داغ کرد یا در اسپرسوسازهای گران‌قیمت‌تر، از شیرجوش خود دستگاه کمک گرفت. برای ساخت لاته، ابتدا اسپرسو را درون فنجان می‌ریزند و سپس شیر داغ با مهارت خاصی روی اسپرسو ریخته می‌شود تا فنجان پر شود. شیری که درون لاته ریخته می‌شود باعث شده تا هنری با نام هنرِ لاته (Latte Art) شکل بگیرد که به نقش‌زدن شکل‌های زیبا روی فنجان‌های لاته منجر می‌شود. همان‌طور که خوردن سالاد الویه‌ی تزیین‌شده نسبت به مشابه تزیین نشده‌اش اشتهای بیشتری در انسان ایجاد می‌کند، نوشیدن یک لیوان لاته‌ی تزیین‌شده هم لذت دوچندانی نسبت به لاته‌ی معمولی دارد!

لاته به دلیل داشتن شیر بخار دیده این قهوه از اسپرسو بسیار شیرین‌تر است. لاته از موارد زیر تشکیل شده است:

  • یک شات اسپرسو را در یک فنجان بریزید
  • شیر بخار دیده به آن اضافه کنید
  • به اندازه یک سانتی متر به آن فوم شیر بیافزایید

۷- کاپوچینو

کاپوچینو

اما برسیم به کاپوچینو (Cappuccino) که در واقع چیزی بینابین لاته و ماکیاتو است و باز از همان مواد به علاوه‌ی کفِ شیر تشکیل می‌شود. مشخصه‌ی اصلی کاپوچینو، کف شیر ضخیمی است که روی آن تشکیل می‌شود و تقریبا نیمی از لایه‌ی بالایی فنجان یا لیوان را پر می‌کند. جالب است بدانید که خود ایتالیایی‌ها کاپوچینو را به عنوان نوشیدنی اصلی صبحانه می‌شناسند، اما اسپرسو را در تمام طول روز مصرف می‌کنند. فکر کنید یک ایرانی بخواهد لقمه‌ی کره و مربایش را با یک لیوان کاپوچینو بخورد! واقعا ترکیب عجیبی است!

 کاپوچینو فقط در فنجان سرامیکی تهیه می‌شود برخلاف لاته که در لیوان شیشه‌ای هم سرو می‌شود. روش تهیه یک فنجان کاپوچینو:

  • یک شات قهوه اسپروسو را در یک فنجان بریزید
  • شیر بخار دیده به آن اضافه کنید
  • ۲ تا ۳ سانتی متر فوم شیر روی آن بریزید
  • گرد کاکائو روی فوم آن بریزید

۸- فلت وایت Flat White

فلت وایت

یک Flat White نوشیدنی است که بیشتر در استرالیا و نیوزلند تهیه می شود. این قهوه بسیار شبیه به کاپوچینو است با این تفاوت که فوم و پودر کاکائو روی آن را ندارد. یک فنجان قهوه Flat White به روش زیر تهیه می شود:

  • یک شات قهوه اسپرسو را در یک فنجان بریزید
  • شیر بخار دیده بدون فوم شیر به آن اضافه کنید

۹-موکا

موکا

البته نوع دیگری از لاته با نام موکا (Mocha) هم وجود دارد که از ترکیب لاته و شکلات به دست می‌آید. اگر در گوشه‌ای از دنیا کلمه‌ی موکاچینو (Mocaccino) را شنیدید هم بدانید که منظورشان چیزی شبیه به همین موکای خودمان است! اسپرسو را همراه با خامه هم سرو می‌کنند که آن موقع با نام کن‌پانا (Con Panna) شناخته خواهد شد.

موکا ترکیبی است از کاپوچینو و هات چاکلت (شکلات داغ). کاپوچینو از ترکیب پودر کاکائو با یک شات اسپرسو تهیه می‌شود که در ادامه به آن شیر بخار دیده و فوم شیر اضافه خواهد شد. ترتیب تهیه یک فنجان قهوه موکا به این صورت است:

  • یک شات قهوه اسپرسو را درون یک فنجان بریزید
  • یک قاشق پود شکلات به اسپرسو اضافه کرده و آنها را با هم ترکیب کنید
  • شیر بخار دیده را به نوشیدنی اضافه کنید
  • به اندازه ۲ تا ۳ سانتی متر فوم شیر به آن اضافه کنید
  • در آخر پود کاکائو روی فوم بریزید

۱۰- آفوگاتو

آفوگاتو

آفوگاتو یک دسر ساده بر پایه قهوه اسپرسو است که در تابستان پرطرفدارتر و است و معمولا بعد از شام هم میل می‌شود. آفوگاتو با قرار دادن یک اسکوپ بزرگ بستنی وانیلی درون یک فنجان حاوی یک یا دو شات اسپرسو تشکیل می‌شود.

 

 

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *