کافئین بیشتر متعلق به کدام قهوه است؟


بازدیدها: 57

آیا شما هم در در حین نوشیدن قهوه به فکر فرو می روید و این سوال را از خود می پرسید؟ کافئین بیشتر متعلق به کدام قهوه است؟” ممکن است انتخاب اولتان اسپرسو باشد یا یک ریسترتو؟! یا شاید هم فکر می کنید قهوه دستگاه قهوه ساز کافئین بیشتری دارد؟آیا میزان برشته شدن یا رست شدن آنها هم موثر است؟ البته انتظار نداشته باشید یک فنجان قهوه به شما بدهیم و بگوییم “اینجوری درست کنی بیشترین کافئین رو داره” عوامل مختلفی در میزان کافئین قهوه تاثیر می گذارد. مانند میزان برشتگی قهوه، حجمی که برای هر فنجان در نظر میگیرید،  متد دم‌آوری، نوع دانه‌ها، مقدار پودر مصرفی و حتی مقدار زمانی که برای دم‌آوری صرف می کنید!

تاثیر گونه های قهوه بر میزان کافئین:

وقتی درباره بیشتر یا کمتر بودن کافئین قهوه‌ها جستجو می کنید، ابتدا به دو گونه عربیکا و ربوستا می رسید.عموما قهوه عربیکا کیفیت بالاتری نسبت به دانه ربوستا دارد، ربوستا شرایط کشت آسان تری دارد که محصول ارزان قیمت تری را حاصل می شود. دانه های قدرتمند تر و تلخ تر نسبت به عربیکا دارد، در عوض عربیکا شیرین تر و عطر و طعم میوه ای تری دارد.

مقایسه دان قهوه ربستا و اربیکا
مقایسه دان قهوه ربستا و اربیکا

تاثیر میزان برشتگی بر کافئین

در تفکر عامیانه در خصوص برشتگی قهوه، بر این باور اند که قهوه تیره برشته شده کافئین بیشتری نسبت به قهوه روشن برشته شده دارد!

باید بگوییم تقریبا هر دو تفکر اشتباه است! قضیه به این سادگی ها هم نیست!

کافئین در رست های قهوه
رست های مختلف قهوه

هنگامی که قهوه رست می شود برخی از موارد از درون قهوه استخراج می شود و هر دانه حجیم تر می شود، قهوه های تیره زمان بیشتری را در مرحله برشته شدن گذرانده اند و موارد بیشتری را از دست داده اند بنابراین قهوه های تیره تر سبک تر و حجیم تر شده اند. پس 200 گرم قهوه تیره برشته شده، حجم بیشتری نسبت به 200 گرم قهوه با برشتگی روشن دارد. توجه کنید”حجم“!

وقتی شما برای تهیه قهوه، مقدار پودر قهوه مورد نظر خود را، بر حسب حجم اندازه گیری می کنید (مثلا یک پیمانه) قهوه با برشتگی روشن تر کافئین بیشتری دارد.

به این دلیل که تعداد دانه های بیشتری را شامل می شود. (یعنی یک پیمانه تیره تر و یک پیمانه روشن، روشن برنده است!)

اما وقتی برای اندازه گیری میزان پودر قهوه، وزن پودر مصرفی را در نظر می گیرید، رست تیره تر کافئین بیشتری دارد. دلیل این اتفاق این است که در وزن مساوی تعداد دانه های برشته تیره بیشتر می شود.

دیدید گفتم پیچیده تر از این حرف هاست! اگر این گونه نگاه کنید بهتر متوجه می شوید.

یک فنجان پر از دانه های قهوه با برشتگی روشن از یک فنجان قهوه برشته تیره، کافئین بیشتری دارد. (وزن قهوه روشن تر بیشتر است. در نتیجه در یک لیوان مساوی تعداد دانه های بیشتری از برشته روشن تر قرار دارد)

برشتگی ها و اثر آن در میزان کافئین
قهوه برشته شده دارک و مدیوم

اما در بررسی با وزن، اگر از هر دو نوع برشتگی 200 گرم کنار هم بگذارید خواهید دید. که قهوه تیره تر خیلی بیشتر به نظر می رسد. (حجم آن بیشتر است) پس تعداد دانه های بیشتری دارد و کافئین بیشتری نیز دارد.

تاثیر روش های دم آوری

تفکر قالب این گونه است که یک فنجان قهوه اسپرسو کافئین بیشتری نسبت به یک فنجان قهوه فرانسه دارد. اما این گونه نیست. یک فنجان اسپرسو با 42 گرم وزن “توجه کنید 42 میلی گرم”، 60 الی 80 میلی گرم کافئین دارد. اما این مقدار در یک فنجان قهوه از دستگاه قهوه ساز ،با وزن 226 گرم، 70 تا 140 میلی گرم است. اما اگر این گونه حساب کنیم، اسپرسو کافئین بیشتری دارد.

اسپرسو برای هر 30 گرم 43 تا 55 میلی گرم کافئین دارد. و این یعنی قهوه ی دستگاه قهوه ساز به اعزای 30 گرم نوشیدنی، تنها 9 الی 18 گرم کافئین دارد.

بنابراین کدام نوع دم آوری کافئین بیشتری دارد؟

این موضوع به موارد بیشتری وابسته است. مثلا ممکن است در تهیه قهوه با دستگاه، بخواهید قهوه و آب را بیشتر باهم هم نشین نگهدارید در این صورت کافئین بیشتری استخراج می‌شود!

یا ممکن است فنجان اسپرسوی شما بیش از 42 گرم یا میلی گرم باشد! شاید هم از دانه ربوستا برای اسپرسو استفاده کردید دانه ربوستا دو برابر کافئین نسبت به عربیکا دارد!

مقایسه سایر نوشیدنی ها و میزان کافئین
مقایسه سایر نوشیدنی ها

یک شات اسپرسو دابل، کافئین بیشتری از قهوه ی تهیه شده با دستگاه (با توجه به حجم فنجان) دارد اما اگر باز هم می خواهید پا را فراتر بگذارید می توانید از قهوه های ربوستا برای دستگاه قهوه ساز استفاده نمایید.

جای قهوه ترک و آیس کافی در تصویر بالا خالی است این دو قهوه از قهوه دمی فیلتری هم کافئین بیشتری دارند. توجه داشته باشید موارد تصویر بالا به صورت تقریبی در نظر گرفته شده است.

کدام قهوه کافئین بیشتری دارد
قهوه اسپرسو در کنار قهوه فرانسه

پایان

مقاله ها

اسپرسوبرشتگیدم آوریرستفرانسهقهوهقهوه ماکافئینگونه های قهوه

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.