موکاپات

تاریخچه موکاپات

قهوه ماقهوه برای اولین بار در قرن شانزدهم میلادی به عنوان یک کالای لوکس و گران قیمت به ایتالیایی‌ها معرفی شد. به این ترتیب در درجه نخست آن‌هایی که دست‌شان به دهان‌شان می‌رسید به نوشیدن قهوه در کافه‌های تجاری رو آوردند. در این کافه‌ها قهوه با روش‌های دم‌آوری داغ در قوری آماده و سرو می‌شد.

افزایش تقاضا برای نوشیدن قهوه باعث شد که مخترعان به دنبال روش‌هایی برای درست کردن بهتر و خوش طعم‌تر قهوه باشند. اختراع دستگاه اسپرسوساز آقای بیزرا در آن سال‌ها اگر چه هنوز یک وسیله کامل نبود و نقایصی مانند تلخی بیش از حد قهوه اسپرسو داشت اما طرز درست کردن قهوه اسپرسو انقلابی در صنعت نوشیدنی قهوه در دنیا به شمار می‌رود.  این روش جدید زمان استخراج قهوه را بهبود بخشیده و آن را کمتر کرد. به این ترتیب فنجان قهوه تازه با سرعت بیشتری آماده و سرو می‌شد.

قهوه‌ساز موکاپات در حقیقت نماد طراحی Art Deco و البته نمادی از فرهنگ قهوه نوشی در ایتالیا است. موکاپات خیلی زود مورد توجه میلیون‌ها نفر از سرتاسر دنیا قرار گرفت و برای درست کردن قهوه اسپرسو و طرز تهیه انواع قهوه با پایه اسپرسو به آن اعتماد شد. با این‌همه به نظر می‌رسد کمتر کسی از تاثیر موکاپات بر فرهنگ قهوه‌نوشی در دنیا باخبر باشد. در حقیقت این قهوه‌ساز متواضع و فروتن باعث ایجاد یک تحول بزرگ در فرایند و سازوکار دم‌آوری قهوه در خانه‌ها شد.

موکاپات چیست؟

mokapotموکاپات به عنوان اسپرسوسازهای اجاقی ( رو گازی ) ، عملکردی شبیه دستگاه های اسپرسوساز برقی دارند و با فشار آب عمل عصاره گیری قهوه را انجام می دهند و در برخی ویژگی های تهیه قهوه شبیه به هم اند ولی از جهات دیگر متفاوت هستند.

موکاپات سه بخش دارد: یکی برای آب، یکی برای پودر قهوه و بخشی هم برای قهوه اسپرسو آماده شده.

تکنولوژی به‌ کاررفته در موکاپات

موکاپات از یه سیستم جالب برای گرفتن اسپرسو استفاده می کند. همونطور که می دانید،، اسپرسو به روش عبور آب داغ با فشار زیاد از بین ذرات قهوه فشرده‌ شده، تهیه می شود.

برای اینکه بتوانند اسپرسو رو در منزل تهیه کنند، از جریان فشار آب جوش استفاده کردند، یعنی از همون تکنولوژی که در دیگ‌های بخار برای راه‌اندازی قطارهای اولیه استفاده می‌شد. همونطور که می دانید  آب همانند سایر مایعات در اثر گرما افزایش حجم پیدا می کند. مولکول‌های آب با سرعت به هر طرف می‌جهند و به فضای بیشتری جهت پخش و گسترش نیاز پیدا می‌کنند. این افزایش حجم آب می تواند نیروی موردنیازبرای حرکت قطارها رو تامین کند.

ظرفیت؛ چند کاپ؟

ظرفیت موکاپات

اگر معمولا تنها برای خودتان قهوه درست می‌کنید، موکا پات تک‌ نفره بخرید که اتفاقا ارزان‌تر هم هست. اما اگر پایه قهوه‌خوری دارید، بهتر است سراغ خرید موکا پات چندنفره بروید. با موکا پات‌های چندنفره می‌توانید هم‌زمان برای بیش از یک نفر قهوه درست کنید.

ظرفیت موکا پات به تعداد کاپ یا فنجان بیان می‌شود (مثلا می‌گوییم موکا پات با ظرفیت ۳ کاپ). اما دقت داشته باشید که برای موکا پات منظور از کاپ ،

شات‌(اصطلاحات پرکاربرد قهوه)های کوچک اسپرسوخوری است و نه قهوه‌خوری‌های بزرگ.

جنس؛ آلومینیوم یا استیل؟

جنس موکاپات

آلومینیوم

  • قیمت ارزان‌ترموکا پات‌های آلومینیومی ارزان‌ترند. اما به شیکی موکا پات‌های استیل نیستند.
  • تغییر طعم قهوهآلومینیوم فلزی متخلخل است. به این معنی که روی سطحش سوراخ‌های خیلی ریزی دارد. این سوراخ‌ها به‌مرور با ذرات قهوه و چربی پر می‌شوند. اگر موکا پات‌های آلومینیومی طبق دستورالعمل تمیز نشوند، روی طعم قهوه اثر می‌گذارند . برای شست‌وشوی این جنس موکا پات‌‌ها نباید از مواد شوینده یا اسکاچ زبر استفاده کنید. با این کار ذرات ریز آلومینیوم از سطح جدا می‌شوند و قهوه طعم فلزی به خود می‌گیرد. موکا پات‌های آلومینیومی را فقط باید با آب داغ و اسکاچ نرم بشویید.
  • احتمال خوردگیعیب دیگر موکا پات‌های آلومینیومی احتمال خوردگی است. آلومینیوم براثر قرارگیری در معرض اسید قهوه و اکسیژن هوا ممکن است به‌مرور فرسوده شود. به همین دلیل درصورت خرید موکا پات آلومینیومی دقت داشته باشید که موکا پات‌تان را پس از هر بار شست‌وشو کاملا خشک کنید.

استیل

  • گران‌تر و بادوام‌ترموکا پات‌های استیل گران‌تر و جلوه‌دارترند. مهم‌تر اینکه در مقایسه با انواع آلومینیومی دوام بیشتری دارند و سال‌ها عمر می‌کنند. استیل ضدزنگ در برابر خَش و غُرشدگی مقاوم‌تر است. در برابر خوردگی هم همین‌طور.
  • تغییرندادن طعم قهوهاستیل به‌دلیل وجود کروم برخلاف آلومینیوم متخلخل نیست. درنتیجه راحت‌تر تمیز می‌شود و تأثیر کمتری روی طعم قهوه خواهد داشت.

اجزای تشکیل دهنده موکاپات

اجزای تشکیل دهنده موکاپات

۱ ـ درِ موکاپات که باید موقع درست شدن اسپرسو بسته باشد تا هم عطر و طعم اسپرسو تغییر نکند هم اینکه اسپرسو به اطراف پخش نشود.

۲ ـ محلی که اسپرسو از آن قسمت خارج میشود.

۳ ـ لوله ی هدایت کننده ی اسپرسو

۴ ـ قوری ( جایی که اسپرسوی عصاره گیری شده در آن ریخته میشود.)

۵ ـ دسته ی نگهدارنده ی موکاپات

۶ ـ پودر قهوه

۷ ـ لوله ی انتقال دهنده ی آب جوش

۸ ـ آب

۹ ـ محفظه ی نگهدارنده ی آب

۱۰ ـ جایگاه خروجی اسپرسو زمانی که می خواهیم آن را داخل فنجان سرو کنیم.

۱۱ ـ اسپرسوی عصاره گیری شده.

۱۲ ـ قسمتی که از ورود تفاله ی قهوه به داخل قوری جلوگیری میکند.

۱۳ ـ سبد نگهدارنده ی پودر قهوه

۱۴ ـ آب جوش از این قسمت به سبد پودر قهوه نفوذ میکند.

مراحل درست‌کردن قهوه در موکا پات

  • آب را جداگانه در کتری جوش بیاورید. اگر آب را در همان موکا پات جوش بیاورید، ممکن است کنترل دما از دست‌تان دربرود. چنانچه بدنه موکا پات بیش از حد داغ شود، قهوه طعم نامطلوبی پیدا می‌کند.
  • تا آب جوش بیاید، دانه‌های قهوه را آسیاب کنید.
  • سپس مخزن آب موکا پات را با آب جوش پر کنید. میزان آب نباید از دریچه تخلیه فشار بالاتر باشد.
  • سبد قهوه را با پودر قهوه پر و سطح آن را با انگشت‌تان صاف کنید. اما نیازی به فشرده‌کردن نیست.
  • حالا سبد قهوه و محفظه فوقانی را روی مخزن آب سوار کنید و از اتصال اجزا به هم مطمئن شوید. حواس‌تان باشد که محفظه زیرین داغ است.
  • موکا پات را با درِ باز روی شعله ملایم بگذارید. شعله را آن‌قدری زیاد نکنید که دسته بسوزد.
  • حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می‌کشد تا نخستین آثار عصاره قهوه را در محفظه فوقانی ببینید. عصاره قهوه اولش قهوه‌ای تیره خواهد بود و کم‌کم به رنگ روشن تغییر می‌کند. وقتی رنگ قهوه عسلی شد، درِ موکا پات را بگذارید و از روی شعله بردارید.
  • ته موکاپات را با حوله سرد بپیچانید یا ته آن را زیر شیر آب سرد بگیرید. با این کار از ادامه دم‌کردن قهوه و ایجاد تلخی نامطلوب جلوگیری می‌شود.
  • سپس قهوه آماده‌شده را در فنجان بریزید و میل کنید!

درست‌کردن قهوه خوش‌طعم با موکا پات قِلِق دارد که با چند بار آزمون‌وخطا دست‌تان می‌آید. البته اگر از حرفه‌ای‌ها بپرسید، احتمالا ریزه‌کاری‌های بیشتری را با شما در میان خواهند گذاشت.

نکات مهم در مورد استفاده از موکاپات

  1. موکاپات ها دارای یک دریچه اطمینان هستن، باید آب رو تا زیر قسمت دریچه اطمینان پر کنید، چونکه در فشارهای بالا اگر دریچه اطمینان درست کار نکنه و آب نتونه از محفظه اسپرسو به هر دلیلی عبور کنه، امکان ترکیدن موکاپات وجود داره. دریچه اطمینان میتونه در فشارهای خیلی بالا، آب رو خارج و خطر رو رفع کنه
  2. موکاپات ها دارای انواع گازی و برقی هستن، شما می تونید بسته به سلیقه تون هر کدومو خواستید استفاده کنید.
  3. سعی کنید از اجاق گازی برای تهیه قهوه با موکاپات استفاده کنید که شعله های آتش قسمت پایینی موکاپات رو گرم کنه و اطراف اونو شعله نگیره. این کارو برای امنیت بیشتر بخش دریچه اطمینان انجام میدیم
  4. برای اینکه آب از اطراف موکاپات بیرون نزنه از یک واشر پلاستیکی برای چفت شدن قسمت بالایی و پایینی موکاپات استفاده می‌کنند، هر از چندگاهی این واشر رو چک کنید که عملکردش درست باشه و آب از کناره های اسپرسو بیرون نزنه
  5. مخزن رو با پیمانه خودش پر کنید و خیلی فشرده نکنید. برای این کار می تونید از خود محفظه نگهداری پودر قهوه بعنوان پیمانه دانه های قهوه جهت آسیاب استفاده کنید.
  6. از قهوه ترک و قهوه فرانسه برای تهیه اسپرسو استفاده نکنید، چون نتیجه نمی گیرید.

چرا موکا پات بخریم؟

موکاپات 1درست کردن قهوه به وسیله موکاپات در مقابل روش های سنتی دارای چند تفاوت عمده است و به همین دلایل بهتر است تا شما نیز قهوه های خود را در این وسیله درست کنید. این موارد را ما در قسمت زیر برای شما لیست کرده ایم:

  • خوش طعم شدن قهوه: موکاپات قهوه شما را به صورت بسیار حرفه ای آماده خواهد کرد و در نتیجه طعم قهوه بسیار خوشمزه خواهد بود.
  • نداشتن تفاله: در روش های سنتی میزان بسیار زیادی تفاله در انتهای فنجان قهوه باقی می ماند و در زمان مصرف احساس ناخوشایندی را شما القا میکرد, ولی موکاپات این مشکل را حل خواهد کرد.
  • سادگی کار: استفاده از موکاپات ساده است و هیچ دردسری ندارد و هر فردی در هر سنی می تواند از وسیله استفاده نماید.
  • قیمت مناسب: این وسیله در حال حاظر دارای بسیار قیمت مناسبی ست و هیچ وسیله ای با این کاربرد را نمی توانید با این قیمت خریداری نمایید.

شستشو موکا پات:

برای شستشوی موکا پات نیازی به مایع ظرفشویی و .. ندارید کافیست پس از هر بار استفاده دستگاه موکاپات را با آب داغ شسته و با دستمال تمیز کنید.

clean mokapot

 

کلام آخر:

پیشنهاد میکنم حتما تجربه استفاده از موکاپات را داشته باشید چون در این رنج قیمتی ارزش خرید داردو به امتحان کردن قهوه با این دستگاه می ارزد. امیدواریم در قهوه ما توانسته باشیم نکات مهم و کلیدی درباره خرید موکاپات و انتخاب موکاپات به شما آموزش داده باشیم.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *