کالدی

تاریخچه قهوه و افسانه های آن _ مجموعه صفر تا صد _ قسمت سوم

تاریخچه قهوه

هیچ کس به طور دقیق نمی داند که چگونه و از چه زمانی قهوه کشف شده است. اگرچه افسانه های زیادی در مورد منشأ آن وجود دارد.

افسانه اتیوپی

افسانه های زیادی در سرتاسر دنیا در رابطه با کشف قهوه وجود دارد. یکی از افسانه های مهم در این رابطه از اتیوپی سرمنشا می گیرد.در این افسانه می گویند گله دار بزی به نام کالدی توانست پتانسیل قهوه را برای اولین بار کشف کند.

کالدی
کالدی، قهوه و بزها

کالدی ، قهوه و بز ها

ماجرا از این قرار بود که کالدی بعد از اینکه بز های او با خوردن از درخت خاصی پرانرژی شده بودند و نمی توانستند شب ها به خواب بروند متوجه این قضیه شد.

کالدی یافته های خود را به کشیش صومعه محلی گزارش داد.

او نیز نوشیدنی  حاصل از قهوه را نوشید و متوجه شد که این امر او را در طول ساعت های طولانی نماز عصر هوشیار نگه می دارد.

کشیش کشف خود را با سایر راهبان صومعه در میان گذاشت و دانش در مورد قهوه شروع به گسترش کرد.

وقتی این افسانه به سمت شرق حرکت کرد و قهوه به شبه جزیره عربستان رسید ، سفری را آغاز کرد که این دانه ها را به سراسر جهان منتقل می کرد.

شبه جزیره عربستان

کشت و تجارت قهوه از شبه جزیره عربستان آغاز شد. در قرن پانزدهم ، قهوه در منطقه یمن در عربستان رشد می کرد و در قرن شانزدهم در خاورمیانه شناخته شد.

قهوه خانه ها در خاورمیانه

قهوه نه تنها در خانه ها ، بلکه در بسیاری از قهوه خانه های عمومی شهرهای سراسر خاورمیانه وجود داشت مورد استفاده قرار می گرفت. محبوبیت قهوه به حدی بی نظیر بود که مردم برای انواع فعالیت های اجتماعی از آن استفاده می کردند.

مشتریان در قهوه خانه ها نه تنها قهوه می نوشیدند و صحبت می کردند  بلکه به موسیقی گوش می دادند ، شطرنج بازی می کردند و اخبار را به روز دنبال می کردند.

قهوه خانه ها با وجود این نوشیدنی به سرعت به چنان مرکز مهمی برای تبادل اطلاعات تبدیل شدند که در آن زمان به “مدارس حکیمان” معروف شده بودند.

قهوه در اروپا

مسافران اروپایی از خاور نزدیک داستان یک نوشیدنی سیاه تیره غیرمعمول را نقل می کردند. در قرن هفدهم ، قهوه به اروپا راه یافت و در سراسر قاره اروپا محبوب شد.

برخی از مردم نسبت به این نوشیدنی جدید با شک یا ترس واکنش نشان دادند و آن را “اختراع تلخ شیطان” خواندند.

روحانیون محلی قهوه را هنگام ورود به ونیز در سال ۱۶۱۵ محکوم کردند. این جنجال به حدی بود که از پاپ کلمنت هشتم خواسته شد وارد عمل شود.

او تصمیم گرفت قبل از تصمیم گیری این نوشیدنی را بچشد.

پاپ کلمنت هشتم پس از نوشیدن قهوه چنان از آن راضی بود که اجازه خود را برای گسترش قهوه در اروپا صادر کرد.

قهوه خانه ها در اروپا

با وجود چنین جنجال هایی ، قهوه خانه ها به سرعت در حال تبدیل شدن به مراکز فعالیت اجتماعی و ارتباطی در شهرهای بزرگ اروپا بودند.

در انگلستان به این قهوه خانه ها “دانشگاه های پنی” می گفتند. زیرا با دادن یک پنی و خرید یک فنجان قهوه می توانستند در بحث های داخل قهوه خانه شرکت کنند.

در اواسط قرن هفدهم ، بیش از ۳۰۰ قهوه خانه در لندن وجود داشت ، بسیاری از آنها مشتریان همفکر ، از جمله بازرگانان ، مردم عادی ، دلالان و هنرمندان را به خود جلب می کردند.

مقدمه ای بر قهوه در دنیای مدرن

قهوه در آن زمان جایگزین نوشیدنی های معمول آن زمان یعنی آبجو و شراب شد.

افراد از آن پس بجای خوردن الکل ، قهوه می نوشیدند .

به این ترتیب کیفیت کار و مشاغل در اروپا شروع به افزایش کرد.

این موضوع مقدمه خدمات قهوه در دنیای مدرن می باشد.

دنیای مدرن

در اواسط دهه ۱۶۰۰ قهوه به نیو آمستردام آورده شد که بعداً انگلیسی ها آن را نیویورک نامیدند.

گرچه قهوه خانه ها به سرعت شروع به رشد می کردند ، چای همچنان نوشیدنی مورد علاقه در دنیای جدید بود.

چای تا سال ۱۷۷۳ یعنی زمانی که استعمارگران علیه مالیات سنگین چای اعمال شده بود قیام کردند محبوبیت فراوان داشت.

این شورش که به عنوان مهمانی چای بوستون شناخته می شود ، تمایل آمریکایی ها را به نوشیدن قهوه برای همیشه تغییر داد.

این مالیات سنگین که توسط پادشاه جورج سوم اتخاذ شده بود ضربه سختی به صادرات چای وارد کرد. 

در این زمان بود که توماس جفرسون این جمله را بیان کرد :

” قهوه ، نوشیدنی مورد علاقه دنیای متمدن است.”

مزارع قهوه در سراسر جهان

با ادامه گسترش تقاضا برای این نوشیدنی ، رقابت شدیدی برای پرورش قهوه در خارج از عربستان به وجود آمد.

سرانجام هلندی ها در نیمه دوم قرن هفدهم نهال قهوه گرفتند. اولین تلاش های آنها برای کاشت آنها در هند به شکست انجامید.

اما آنها با تلاش های خود در باتاویا ، در جزیره جاوا در اندونزی فعلی موفق بود.

گیاهان قهوه رشد کردند و هلندی ها تجارت قهوه سازنده  و در حال رشد خود را گسترش می دادند.

آنها سپس کشت درختان قهوه را به جزایر سوماترا و سلبیس گسترش دادند.

قهوه در قاره آمریکا

در سال ۱۷۱۴ ، شهردار آمستردام یک گیاه قهوه جوان به پادشاه لویی چهاردهم فرانسه هدیه داد.

پادشاه دستور داد تا آن را در باغ گیاه شناسی سلطنتی پاریس بکارند.

در سال ۱۷۲۳ ، یک افسر جوان نیروی دریایی ، گابریل دو کلیو یک نهال از گیاه قهوه بدست آورد.

او آن نهال را با خود به آمریکا برد. این نهال علی رغم یک سفر چالش برانگیز توانست  به سلامت به مارتینیک منتقل شود.

نهال پس از کاشت ، نه تنها شکوفا شد ، بلکه عامل گسترش بیش از ۱۸ میلیون درخت قهوه در جزیره مارتینیک در ۵۰ سال بعد آن شد.

این موضوع باورنکردنی تر می شود وقتی بگوییم حتی باورنکردنی تر می شود وقتی بگوییم این نهال والدین همه درختان قهوه در سراسر کارائیب ، آمریکای جنوبی و مرکزی بوده است.

قهوه برزیلی

قهوه مشهور برزیلی موجودیت خود را مدیون فرانسیسکو دی ملو پالتا می داند.

این شخص توسط امپراطور برای گرفتن نهال قهوه به گویان فرانسه فرستاده شد.

فرانسوی ها حاضر به همکاری نبودند. اما همسر فرماندار فرانسه قبل از رفتن یک دسته گل بزرگ به او هدیه داد که در داخل آن دانه های قهوه به اندازه کافی پنهان شده بود. این کار او باعث شد امروز یک صنعت میلیارد دلاری را ایجاد شود.

و در پایان

درختان قهوه در سراسر جهان کاشته شدند. مزارع در جنگل های استوایی با شکوه و در ارتفاعات کوهستانی ناهموار ایجاد شد.

برخی از محصولات شکوفا شدند ، در حالی که برخی دیگر کوتاه مدت بودند. کشورهای جدیدی در اقتصاد قهوه تاسیس شدند.

ثروت ساخته شد و از دست رفت. در پایان قرن هجدهم ، قهوه به یکی از سودآورترین محصولات صادراتی جهان تبدیل شد.

بعد از نفت خام ، قهوه بیشترین کالای مورد استفاده در جهان است.

خط زمان

  • کشف قهوه طبق افسانه کالدی در اتیوپی
  • راهیابی قهوه شبه جزیره عربستان در قرن پانزدهم
  • راهیابی قهوه به دیگر نقاط خاورمیانه در قرن شانزدهم
  • ورود قهوه به اروپا
  • ورود قهوه به نیو آمستردام  در اواسط دهه ۱۶۰۰ میلادی
  • محکوم شدن قهوه توسط روحانیون مسیحی در سال ۱۶۱۵
  • دستور پاپ کلمنت هشتم مبنی بر آزادسازی قهوه در اروپا
  • ورود قهوه به دنیای مدرن
  • ورود هلند به قضیه کاشت قهوه 
  • کاشت درخت در انگلیس توسط پادشاه
  • ورود قهوه به آمریکا
  • شورش مهمانی چای بوستون در سال ۱۷۷۳
  • محبوبیت فراوان قهوه در آمریکا
  • تبدیل شدن قهوه به یکی از سودآورترین محصولات صادراتی دنیا در قرن هجدهم

منبع :

www.ncausa.org

ارتباط با ما

1 دیدگاه دربارهٔ «تاریخچه قهوه و افسانه های آن _ مجموعه صفر تا صد _ قسمت سوم»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *